Η επίδραση του τρόπου δημιουργίας των κρυστάλλων στην θεραπεία




Στην κρυσταλλοθεραπεία, η ενέργεια των κρυστάλλων μαζί με την συνεισφορά του θεραπευτή αλλά, κυριώτερα, με το δυναμικό τουθεραπευόμενου, οδηγούν στην θεραπεία και την σύνδεση του ατόμου με την εσώτερη πηγή της αλήθειας και την δύναμης. Συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στις πολλαπλές ενέργειες των ορυκτών σαν αποτέλεσμα του χρώματος που εκπέμπουν, της κρυσταλλικής δομής αλλά και του φωτός που αντανακλούν. Ωστόσο όμως εξέχουσας σημασίας είναι και ο τρόπος δημιουργίας των ορυκτών καθώς οι ενέργειες που αλληλεπιδρούν είναι τελείως διαφορετικές για κάθε τύπο πετρώματος
και συνεπώς κουβαλούν τελείως διαφορετικές δονήσεις. Έτσι έχουμε 3 τύπους ορυκτών με βάση τον τρόπο δημιουργίας τους: Τα μαγματικά, τα ιζηματογενή και τα μεταμορφωσιγενή. Να σημειώσω εδώ-και να τονίσω- ότι υπάρχουν αρκετά ορυκτά τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν με παραπάνω απο έναν τρόπο, όπως για παράδειγμα ο Πυρίτης, ο Αιματίτης, ο Αραγωνίτης κά. Καθώς θα γίνει αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες κάθε κατηγορίας, γίνεται σαφές ότι οι κρύσταλλοι δεν έχουν κάποιες «φιξαρισμένες» ιδιότητες λόγω χρώματος μόνο αλλά ότι μπορεί το ίδιο ορυκτό να παρουσιάζει διαφοροποιημένες ιδιότητες ακριβώς γιατί αλλάζει ο τρόπος δημιουργίας του αλλά και το μέρος στο οποίο ανακαλύφθηκε το καθένα, γιατί αλλιώς είναι το έδαφος στην Βραζιλία, για παράδειγμα, και αλλιώς στην Ινδία.  Άρα λοιπόν θα πρέπει να προσεγγίζουμε τον κάθε κρύσταλλο με διάθεση να μάθουμε τις δικές του ξεχωριστές ποιότητες και να μην εμμένουμε σε τυπικά χαρακτηριστικά που νιώσαμε απο ένα ορυκτό και να τα γενικοποιούμε και για τα υπόλοιπα.

Ξεκινώντας με τα μαγματικά πετρώματα, είναι αυτά που δημιουργούνται όταν το μάγμα  ξαφνικά στερεοποιείται στο εσωτερικό της Γης ή καλύπτεται απο άλλα πετρώματα στο εξωτερικό της Γης. Το μάγμα που ψύχεται σε μεγάλα βάθη δημιουργεί τα λεγόμενα «πλουτώνεια» ορυκτά (αβεντουρίνης, επίδοτο, κά), ενώ αυτό που εισχωρεί σε ρωγμές και πτυχώσεις δημιουργεί τα «φλεβικά» ορυκτά (η οικογένεια του Χαλαζία δημιουργείται έτσι). Τέλος, το μάγμα που ψύχεται πολύ κοντά στον φλοιό της Γης μα δίνει τα «ηφαιστεικά» πετρώματα, με τον Οψιδιανό να είναι ο πιο γνωστός εκπρόσωπος τους.  Γίνεται εμφανές ότι στα μαγματικά πετρώματα η δημιουργία βασίζεται στην κρυσταλλοποίηση του υγρού μάγματος, που μέσα απο την θερμοκρασία, την πίεση , τον χώρο και τον χρόνο δίνεται η τελική μορφή στο νέο ορυκτό που γεννιέται. Παραλληλίζοντας αυτές τις ποιότητες με την ανθρώπινη ύπαρξη θα δούμε πως καθώς γεννιόμαστε, πέρα απο την λήψη τροφής και την ανάγκη για ύπνο, περνάμε πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μας μαθαίνοντας. Αν παρατηρήσουμε ένα μωρό θα δούμε πόσα υπέροχα πράγματα καταφέρνει μέσα σε λίγους  μόλις μήνες και πόσες νοητικές συνδέσεις και συμπεράσματα έχει δημιουργήσει μέσα στο μυαλό του-είναι όλα τόσο σημαντικά και γίνονται τόσο γρήγορα, που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα και μας κάνουν να σκεφτόμαστε «πόσες ικανότητες έχει αυτό το παιδί!». Είναι αυτές οι δυνατότητες που μας ξεχωρίζουν απο τα άλλα όντα και αντιπροσωπεύουν το δυναμικό για το ποιοί ή τί θα μπορούσαμε να γίνουμε. Βέβαια ανάπτυξη των ικανοτήτων είναι και ανάλογη, σε ένα βαθμό, του περιβάλλοντος στο οποίο γεννιόμαστε παρόλα αυτά όμως οι κρύσταλλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να έρθουμε σε επαφή με τις δυνατότητες μας και να τις αναπτύξουμε. Έτσι τα μαγματικά πετρώματα θα ενισχύσουν την τάση να μαθαίνουμε, και το κάθε ορυκτό αυτής της κατηγορίας θα ενισχύσει την ανάπτυξη μας με βάση τις πνευματικές ποιότητες που αντιπροσωπεύει. Παράλληλα, το κάθε τέτοιο ορυκτό θα ενθαρύνει ένα συγκερκιμένο είδος πνευματικής εμπειρίας και ανάλογης συμπεριφοράς και τρόπου σκέψης, και μπορεί να οδηγήσει στην θεραπεία εφόσον αυτές οι νέες ενέργειες είναι συμβατές και δύνανται να βοηθήσουν σε όλο το φάσμα της υγείας του ατόμου.


Περνάμε στα ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία είναι ίσως τα πιο απαλά-σε δημιουργία-ορυκτά. Αποτελούνται απο υλικά τα οποία έχουν μεταφερθεί (λόγω ρευστών υλικών) απο τον τόπο που έχουν δημιουργηθεί σε άλλο σημείο, στο οποίο και εναποτίθενται, δημιουργώντας στρώματα απο πετρώματα. Τυπικά ορυκτά που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο είναι ο ασβεστίτης, ο δολομίτης και ο σελενίτης. Κρυσταλλοθεραπευτικά, εργαζόμαστε με ορυκτά τα οποία μας υπενθυμίζουν την σημασία του περιβάλλοντος μας καθόλη την διάρκεια της ύπαρξης μας, καθώς είναι ακριβώς αυτή η επίδραση του περιβάλλοντος που δίνει την τελική μορφή σε αυτούς τους κρυστάλλους-η σταθερή, συμπαγής μορφή των βράχων διαλύεται εξαίτιας περιβαλλοντικών επιδράσεων και τα νέα στοιχεία μαζί με καινούρια πάνω στα οποία προστίθενται, δημιουργούν νέες μορφές ζωής. Οι ίδιες συνθήκες και καταστάσεις επικρατούν και στην ανθρώπινη ζωή: οι εμπειρίες που συγκεντρώνουμε, είναι αυτές που τελικά πλάθουν αυτό που είμαστε. Σαν παιδιά κάνουμε τις πρώτες συνδέσεις ανάμεσα στα ερεθίσματα γύρω μας και τα αποτελέσματα που αυτά εμπεριέχουν, ενώ στην πορεία καλούμαστε να διώξουμε ή να κρατήσουμε ή να αναδιαμορφώσουμε αυτά τα συμπεράσματα, δημιουργώντας καινούρια συμπεράσματα και τρόπους συμπεριφοράς και σκέψης. Τα ιζηματογενή πετρώματα, ανάλογα την ενέργεια του κάθε ορυκτού, μπορούν να μας διευκολύνουν στο να αναγνωρίσουμε το πώς έχουμε διαμορφώσει στοιχεία του χαρακτήρα μας με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος, να ανακαλύψουμε ποιές απο αυτές είναι επιζήμιες για την ύπαρξη μας και να βρούμε την δύναμη  να τις εξαλείψουμε. Αυτά τα πετρώματα θα μας ενισχύσουν στην προσπάθεια να βρούμε νέες προοπτικές και να αναζητήσουμε καινούριες δημιουργικές εμπειρίες αλλά και να αναπτύξουμε νέες, αρμονικότερες στρατηγικές για τις καταστάσεις που μας συμβαίνουν.

Τέλος, στα μεταμορφωσιγενή πετρώματα, έχουμε την ανακρυστάλλωση του αρχικού ορυκτού σε ένα καινούριο λόγω υψηλής θερμότητας και πιέσεων, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας νέας κρυσταλλικής μορφής. Ο κυανίτης, ο γρανάτης και ο νεφρίτης είναι μερικά απο τα ορυκτά που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο . Όπως η δύναμη και η ανθεκτικότητα αυτών των ορυκτών δοκιμάζονται καθόλη την διάρκεια της δημιουργίας τους, έτσι και οι δικές μας δυνάμεις συνεχώς έρχονται αντιμέτωπες με τα γεγονότα της ζωής. Πράγματα θα αλλάζουν και θα διαμορφώνονται καινούριες καταστάσεις και εμπειρίες, καθώς αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Σύμπαν. Ωστόσο όμως, οι άνθρωποι έχουμε την τάση της προσκόλλησης σε πράγματα που θεωρούμε σαν δικλείδες ασφαλείας παρόλο που συνήθως αποδεικνύονται, με την πάροδο του χρόνου, να μην είναι τόσο ασφαλή και λειτουργικά όσο πιστεύαμε. Εκεί θα υπάρξει μια περίοδος προσωπικής ανάλυσης και ενδοσκόπησης, μια περίοδος κατά την οποία θα ζυγίζουμε τα υπερ και τα κατά κάθε κατάστασης. Τα μεταμορφωσιγενή πετρώματα θα ενισχύσουν αυτή την εσώτερη ανάγκη για μεταμόρφωση και αλλαγή,βοηθώντας μας να αντιληφθούμε τί χρειάζεται να κρατήσουμε και τί θα πρέπει να αλλάξουμε προκειμένου να ζήσουμε μια ζωή με νόημα, σκοπό και όραμα. Μπορούν λοιπόν να μας βοηθήσουν να επεξεργαστούμε τις ασθένειες που έχουν ρίζες στον φόβο του να αφήσουμε καταστάσεις και ανθρώπους να φύγουν απο την ζωή μας και να ξεπεράσουμε όποιες προσκολλήσεις έχουμε σε όλα τα επίπεδα.

Καταλαβαίνουμε από όλα αυτά τα στοιχεία ότι η δύναμη των ορυκτών είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων, πράγμα που τους κάνει πολύπλευρους αλλά και έχοντας χαρακτηριστικά που μοιάζουν πάρα πολύ με την ανθρώπινη δημιουργία και ύπαρξη...Ίσως και για αυτόν τον, ασυνείδητο λόγο, οι άνθρωποι να προσελκύθηκαν  απο τους λίθους με τόση δύναμη-κάπου βαθιά μέσα στην κρυσταλλική δομή τους να είδαν τον ίδιο τον άνθρωπο...

Σχόλια