Τοξικοί κρύσταλλοι







   Όσο όμορφοι και αν είναι οι κρύσταλλοι και τα ορυκτά, ωστόσο είναι κάποιες φορές που χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί μαζί τους. Και αυτό γιατί μπορεί η σύσταση τους (ο ορυκτολογικός τους συνδυασμός) να είναι τέτοια που να μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα, ίσως και δηλητηρίαση σε κάποιες περιπτώσεις. Για αυτόν τον λόγο είναι καλό να γνωρίζει όποιος θέλει να ασχοληθεί με τους κρυστάλλους ποιοί από αυτούς μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του. 


   Εκτός από την άμεση επαφή, οι τοξικοί κρύσταλλοι μπορεί να είναι και επιβλαβείς και στην μορφή βάμματος/ιάματος,
ακόμα και όταν κάποιος τους τοποθετεί στο  νερό που κάνει μπάνιο του. Ως επι το πλείστον αυτό ισχύει για κρυστάλλους που είναι στην φυσική τους μορφή (ακατέργαστοι) και διατηρούν την τοξική σκόνη τους ακόμα- τονίζεται πως αυτό συμβαίνει για κάποιους κρυστάλλους, και όχι για όλους. 


   Παρακάτω παρατίθεται μία λίστα με τα ορυκτά που χρειάζεται να τα χειρίζεστε με προσοχή, και κυριώτερα να τα προμηθεύεστε σε λειασμένη μορφή (tumbled) αντί για την κανονική τους. Αν θέλετε να φτιάξετε δικό σας βάμμα ή κρυσταλλικό νερό, προτιμήστε τις ασφαλείς «οικογένειες» του Χαλαζία, του Καλσίτη και του Τουρμαλίνη, που παρουσιάζουν και χρωματική ποικιλλία, και ενεργειακή.

Μερικοί ασφαλείς κανόνες:
Κιννάβαρι

·         Αποφύγετε να αγγίζετε ή να χρησιμοποιείτε για ιάματα κρυστάλλους ππυ εκπέμπουν πολύ έντονα χρώματα (πχ. Κιννάβαρι-έντονο κόκκινο, Θειάφι- έντονο κίτρινο, Καλκανθίτης- έντονο μπλε, κτλ.). Συνήθως οι κρύσταλλοι με υπερβολικά «χτυπητά» χρώματα περιέχουν αρσενικό, υδράργυρο ή χαλκό σε μεγάλες ποσότητες. 

·         Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζετε ιάματα/ βάμματα. Φροντίστε να μάθετε τί κρυστάλλους περιέχουν και κάντε την δική σας έρευνα για την τοξικότητα τους.

·         Μπορείτε να φτιάξετε κρυσταλλικά νερά από τοξικούς κρυστάλλους με ασφάλεια, χωρίς να τους βάλετε σε νερό. Τοποθετήστε τους λίθους έξω και γύρω από την κανάτα με το νερό (πιάστε τους με κάποιο βαμβακερό ύφασμα και φροντίστε να πλύνετε καλά και το ύφασμα και τα χέρια σας μετά) και στο τέλος κάθε λίθου βάλτε έναν μικρό κρύσταλλο Χαλαζία με την μύτη προς την κανάτα. Με αυτόν τον τρόπο θα μεταφερθεί η ενέργεια προς το νερό. Αφήστε τους κρυστάλλους έτσι για 8 ώρες.

Τοξικοί κρύσταλλοι (στην φυσική τους μορφή):

v  Αδαμίτης
v  Αζουρίτης (όταν έχει τη σκόνη του)
v  Ακτινόλιθος
v  Αουριχαλκίτης ( Auricalcite)
v  Βαναδινίτης
v  Βαρισίτης
v  Βουλφενίτης
v  Γαληνίτης
v  Ευδιαλίτης (ελαφρώς ραδιενεργός)
v  Καλκανθίτης
v  Κερουσίτης
v  Κιννάβαρι
v  Κονιχαλκίτης
v  Lodestone (η φυσική μορφή του Μαγνητίτη)
v  Μαλαχίτης (όταν έχει τη σκόνη του, ασφαλής σε λειασμένη μορφή)
v  Μαρκασίτης
v  Μολυβδενίτης
v  Μπροκανθίτης
v  Orpiment
v  Ρεαλγκάρ
v  Σπινέλλιο
v  Στιμπνίτης
v  Φεγγαρόπετρα (στην φυσική της μορφή μπορεί να περιέχει αλουμίνιο. Είναι ασφαλής λειασμένη)


Σχόλια