Προτεινόμενα βιβλία Κρυσταλλοθεραπείας







   Η βιβλιογραφία σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, δίνοντας μας πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και τεχνικές. Καθώς αυξάνεται και η ζήτηση (και το εμπόριο) ορυκτών, καταφέρνουμε να έχουμε στη διάθεση μας περισσότερος λίθους με τους οποίους μπορούμε να συν-εργαστούμε τόσο στην καθημερινότητα μας, όσο και στην θεραπευτική μας πρακτική. 


   Η πληθώρα των πληροφοριών, αν και βοηθητική σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τους κρυστάλλους, μπορεί ωστόσο να γίνει και υπερβολική καθώς διαβάζουμε πολλά διαφορετικά βιβλία τα οποία και μεταφέρουν (κάποιες φορές) διαφορετικές απόψεις και τεχνικές. Για κάποιον που είναι αρχάριος μπορεί αυτό να δημιουργήσει σύγχυση ως προς το τί είναι βοηθητικότερο να εφαρμόσει ή ποιές αρχές διέπουν το κρυσταλλικό βασίλειο. Για αυτόν τον λόγο παρακάτω προτείνονται κάποια βιβλία, ανάλογα και με το επίπεδο εμπειρίας που έχει κάποιος με τα ορυκτά, πάντα σε συνάφεια με αυτό που εγώ προσωπικά έχω αντιληφθεί (μέσω της προσωπικής και επαγγελματικής μου ενασχόλησης) ότι ταιριάζει στην δική μου φιλοσοφία και πρακτική. Παραθέτω, επίσης, τους λόγους για τους οποίους κάποια άλλα βιβλία δεν με έχουν κερδίσει με τις απόψεις που εκφράζουν και ωθώ όσους αγαπούν τους κρυστάλλους να κάνουν την δική τους έρευνα και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε ό,τι διαβάζουν και εφαρμόζουν, ακόμα και αν προέρχεται από λεγόμενες "αυθεντίες" του αντικειμένου. 

**Σημείωση: αναφέρω τόσο ελληνικά βιβλία (μεταφρασμένα ή στο αυθεντικό κείμενο) όσο και αγγλικά, καθώς η (καλή) βιβλιογραφία στα ελληνικά είναι περιορισμένη.

Τα βιβλία που προσωπικά θεωρώ πολύ καλά σχετικά με την κρυσταλλοθεραπευτική πρακτική, είναι τα εξής (χωρίς συγκεκριμένη σειρά):


* Το Τραγούδι των Κρυστάλλων (Δημήτρης Κουτσούκης, Εκδόσεις Καστανιώτη): Είναι από τα πολύ αγαπημένα μου βιβλία, τόσο για το ύφος που είναι γραμμένο όσο και για τις πληροφορίες που αναφέρει. Περιγράφει ιδιότητες αρκετών κρυστάλλων ενώ περιέχει και κάποιες θεραπευτικές διατάξεις που είναι καλύτερο να γίνονται από έμπειρους θεραπευτές. Τόσο οι αρχάριοι, όσο και οι πιο προχωρημένοι μπορούν να επωφεληθούν από τις γνώσεις που μεταφέρονται μέσα σε αυτό το βιβλίο, να μάθουν για αρχαιότερες πρακτικές αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τα κρυστάλλινα κρανία που έχουν βρεθεί ανα τον κόσμο. 

*Τα βιβλία της Κατρίνα Ράφαελ (Κρυσταλλική Φώτιση, Κρυσταλλοθεραπεία, Η Μετάδοση της Κρυσταλλικής Ενέργειας) : Αν και είναι γραμμένα την δεκαετία του 1980, οι πληροφορίες εντός αυτών των βιβλίων είναι σημαντικές, κατανομημένες έτσι ώστε να μπορούν να ωφεληθούν όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τους κρυστάλλους. Κατά σειρά, το κάθε ένα ανταποκρίνεται σε αρχάριους, λίγο πιο προχωρημένους και έπειτα πιο έμπειρους με τις κρυσταλλικές ενέργειες. Παρ΄όλο που δεν συμφωνώ με την πρακτική καθαρισμού των ορυκτών με αλάτι (την οποία και αναφέρει στο πρώτο βιβλίο),ωστόσο επιστρέφω πάντα σε αυτά που γράφει η Ράφαελ για να συγκρινω και τις προσωπικές μου εμπειρίες με τις δικές της.


*Ορυκτά και Πολύτιμοι Λίθοι (Γιάννης Κοπαλάς) : Ένα βιβλίο που παρουσιάζει πληθώρα ορυκτών κυρίως από μία επιστημονική προσέγγιση.


*The Crystal Healer (Philip Permutt) : Καλαίσθητο βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει τις ιδιότητες αρκετών ορυκτών καθώς και προτάσεις για χρησιμοποίηση λίθων ανάλογα την περίπτωση και το τί θέλουμε να θεραπεύσουμε. Οι κρύσταλλοι παρουσιάζονται ανα χρώμα ενώ περιέχει μερικές πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες. Κατάλληλο για αρχάριους αλλά και για όσους θέλουν να έχουν φωτογραφίες κρυστάλλων στη φυσική τους μορφή.


*Crystal Power, Mythology and History: Λεπτομερής αναφορά στη χρήση των κρυστάλλων από αρχαιότερους πολιτισμούς, ενώ υπάρχει και μία ενότητα σχετικά με ιδιότητες κρυστάλλων. 


*Crystal Healing (Simon and Sue Lilly) : Αγαπημένο βιβλίο, μέσα στο οποίο θα βρείτε απλές τεχνικές για όλα τα επίπεδα θεραπείας (συναίσθημα, νου, σώμα). Περιγράφονται και οι ιδιότητες των κρυστάλλων που χρησιμοποιούνται στις διατάξεις. Χρήσιμο για όλους όσοι ασχολούνται με την κρυσταλλοθεραπεία. 

*Healing Crystals-the A to Z Guide to 555 Gemstones (Michael Gienger) :  Ένα πολύ μικρό βιβλίο, το οποίο όμως είναι γεμάτο πληροφορίες για τις ιδιότητες 555 ορυκτών. Περιεκτικό και πολύ βοηθητικό για όλους, με φωτογραφία και κάθε κρύσταλλο που αναφέρει.


*The Crystal Bible (Judy Hall) : Θεωρείται κλασσικό (πλέον), ωστόσο προσωπικά έχω ανάμεικτα συναισθήματα για αυτό (και για όλα σχεδόν από τη συγκεκριμένη συγγραφέα). Στα συν του είναι ότι αναφέρει πάρα πολλούς κρυστάλλους, με φωτογραφίες και αρκετή ανάλυση για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αυτό όμως τείνει να γίνει αρνητικό καθώς ο αναγνώστης χάνεται μέσα σε όλες τις πληροφορίες που αναγράφονται, ενώ κάποιες λεπτομέρειες όπως πηγή προέλευσης του κάθε ορυκτού, τις περισσότερες φορές είναι λανθασμένες. Ήταν το πρώτο βιβλίο που αγόρασα για τους κρυστάλλους πριν 11 χρόνια, όμως δεν συμφωνώ με αρκετά από όσα αναφέρει (για παράδειγμα, ότι κάποιοι κρύσταλλοι καθαρίζουν άλλους, και αναφέρει την Καρνεόλη, χωρίς να αναφέρει το γιατί έχει μία τέτοια ιδιότητα. Μία άλλη ιδέα που μεταφέρει είναι ότι υπάρχουν κρύσταλλοι που δεν χρειάζονται ποτέ καθάρισμα- Κιτρίνης, Κυανίτης-κάτι που επίσης με βρίσκει τελείως αντίθετη). Το προτείνω μόνο για το πλήθος των κρυστάλλων που αναφέρει. 


  Δυσκολεύομαι να βρω βοηθητικά τα βιβλία της Melody (συγγραφέας βιβλίων κρυσταλλοθεραπείας με τίτλο Love is in the Earth), κάποια εκ των οποίων επίσης θεωρούνται κλασσικά. Σε πολλούς κρυστάλλους αναφέρει σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες ενώ μπορεί να ωθήσει να φτιάξουμε θεραπευτικό βάμμα από τοξικούς (!) κρυστάλλους. Τα βιβλία της είναι ογκώδη και με πάρα πολλές πληροφορίες, οι οποίες είναι σε μερικά σημεία ανακριβείς. Παράλληλα κάποιες διατάξεις που προτείνει σε ένα βιβλίο της χρειάζονται πολλούς κρυστάλλους για να πραγματοποιηθούν, κάνοντας τις σχεδόν ακατόρθωτο να πραγματοποιηθούν. 

*Τα ξένα βιβλία μπορείτε να τα ψάξετε σε ελληνικά βιβλιοπωλεία αλλά και στο Amazon.


Σχόλια