Υπάρχουν κρύσταλλοι που δεν χρειάζονται ενεργειακό καθάρισμα;





   Το ενεργειακό καθάρισμα και ο εξαγνισμός των κρυστάλλων μας από συσσωρευμένες δονήσεις είναι κάτι που, όσοι ασχολούμαστε με το ορυκτό βασίλειο το γνωρίζουμε πολύ καλά ως πρακτική. Έχουμε δει και σε προηγούμενο άρθρο το πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε τα ορυκτά μας με το που τα αγοράσουμε ώστε να μπορέσουν και τα ίδια να λειτουργήσουν στο μέγιστο των ποιοτήτων τους. Έτσι, λοιπόν, είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή την έννοια και την πρακτική της εφαρμογή και σημασία. 

   Κατά καιρούς γίνεται μία αναφορά από κάποιους κρυσταλλοθεραπευτές-συγγραφείς του εξωτερικού ότι υπάρχουν κρύσταλλοι οι οποίοι δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε αυτή την εξαγνιστική διαδικασία καθώς- σύμφωνα με αυτούς- οι συγκεκριμένοι λίθοι μεταφέρουν ποιότητες τέτοιες ώστε δεν μπορεί να "προκολληθεί"σε αυτούς κάποια αρνητική δόνηση.
Η λίστα με τους λίθους αυτούς συνήθως ποικίλλει, ωστόσο οι πιο διαδεδομένοι είναι ο Κιτρίνης, ο Αμέθυστος, το Τυρκουάζ και ο Αιματίτης. Ειδικά ο Κιτρίνης (ο οποίος στην κρυσταλλοθεραπεία ταυτίζεται με τις ποιότητες της αισιοδοξίας και της χαράς) θεωρείται ο υπ'αριθμόν ένα λίθος που δεν χρειάζεται ενεργειακό καθάρισμα. Παράλληλα, υπάρχει και η νοοτροπία πως όσο πιο πολύ αγαπάς τους κρυστάλλους σου και συνδέεσαι μαζί τους, τόσο πιο πολύ δεν χρειάζονται καθάρισμα. 

   Μπορεί να ισχύει κάτι από όλα αυτά; Ας εξετάσουμε τις δύο αυτές απόψεις από μία πρακτική σκοπιά. Οι κρύσταλλοι έχουν συγκεκριμένη εσωτερική δομή (για αυτό και κατατάσσονται σε 7 κρυσταλλικά συστήματα) και ο καθένας διαθέτει τη δική του χημική σύσταση. Σε κρυστάλλους που έχουν το ίδιο εσωτερικό δομικό σύστημα (πχ. η οικογένεια του Χαλαζία ανήκει στο Τριγωνικό Σύστημα), εκείνο που ξεχωρίζει τα ορυκτά μεταξύ τους είναι το έξτρα χημικό στοιχείο που διαθέτουν, και το οποίο τους δίνει τον τελικό τους χρωματισμό- για παράδειγμα, ο Αμέθυστος περιέχει ίχνη σιδήρου (Fe) ενώ ο Κιτρίνης συνήθως περιέχει ίχνη Αργιλίου (Αλουμίνιο-Al). Εφόσον η εσωτερική δομή είναι ίδια και στους δύο κρυστάλλους, άρα υποθέτουμε ότι ο Κιτρίνης δεν χρειάζεται καθάρισμα και εξαγνισμό λόγω της παρουσίας του Αργιλίου. Ωστόσο κανένα χημικό στοιχείο δεν συνδέεται με κάθαρση και εξαγνισμό (εκτός από το Θείο/Θειάφι το οποίο βρίσκεται και από μόνο του σε κρυσταλλική μορφή, ενώ πιθανότατα του έχει αποδωθεί αυτή η ιδιότητα λόγω του ότι στην αρχαιότητα το έκαιγαν για να απολυμάνουν χώρους). Καθαρά από αυτή την άποψη δεν υπάρχει μία στέρεα βάση για να δικαιολογήσουμε την άποψη ότι ο Κιτρίνης δεν χρειάζεται καθάρισμα, σε σχέση με άλλα ορυκτά. 

   Στην πιθανότητα να μην χρεάζεται να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία γιατί εκπέμπει δονήσεις χαράς και αισιοδοξίας, τότε θα χρειαζόταν να μην καθαρίζουμε και άλλους κρυστάλλους όπως τον Ηλιόλιθο, τον Χαλαζία με Ρουτίλιο, τον Μελί Ασβεστίτη, τον Κίτρινο Ίασπι και γενικά τα ορυκτά της κίτρινης χρωματικής ακτίνας, τα οποία θεωρούνται φορείς πιο "χαρούμενων" ποιοτήτων. Ωστόσο, το ότι ένας κρύσταλλος μεταφέρει μία ποιότητα δεν σημαίνει ότι, χωρίς φροντίδα, θα μπορεί να την μεταφέρει εφ'όρου ζωής. Μην ξεχνάμε ότι τα ορυκτά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και έτσι όχι μόνο εκπέμπουν αλλά και λαμβάνουν ενέργειες και από εμάς. 
Κιτρίνης
   Εδώ έρχεται η άποψη πως όσο πιο πολύ αγαπάμε τους κρυστάλλους μας και συνδεόμαστε μαζί τους μέσω διαλογισμού, τόσο δεν θα χρειάζονται καθάρισμα. Αν και αυτό είναι μία όμορφη σκέψη και πεποίθηση, στην ουσία ένας άνθρωπος δεν έχει μόνο και πάντα θετικές προθέσεις, σκέψεις, συναισθήματα και ενέργειες. Όσο και αν αγαπάμε τα ορυκτά μας, η καθημερινότητα και οι καταστάσεις που ο καθένας μας βιώνει μπορούν να δημιουργήσουν πολλά διαφορετικά συναισθήματα που, αν και δεν το επιδιώκουμε και το θέλουμε, μπορούν να μεταφερθούν στους κρυστάλλους μετά από λίγο καιρό. Δεν είναι τόσο η σύνδεση μας με τους κρυστάλλους μας, όσο το ότι δεν ζούμε σε έναν αποστειρωμένο- και ιδανικό- κόσμο όπου κυριαρχούν μόνο θετικά συναισθήματα και συμβαίνουν μόνο χαρούμενα γεγονότα. Έτσι, είναι φυσικό να μεταφερθούν στα ορυκτά μας και δονήσεις που δεν είναι μόνο θετικές και χαρούμενες, όσο καλή πρόθεση και αν έχουμε. 

   Προσωπικά επιλέγω να καθαρίζω τον κάθε κρύσταλλο που διαθέτω, με το σκεπτικό ότι κάθε ένας απο αυτούς χρειάζεται να απαλλαγεί από δονήσεις που δεν βοηθούν το δυναμικό του. Ο καθαρισμός δεν γίνεται μόνο μία φορά σε όλα τα χρόνια αλλά και μετά από καιρό, ειδικά αν κάποιο ορυκτό έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές θεραπευτικές διατάξεις, διαλογισμούς αλλά και αν το είχα κοντά μου σε δύσκολες περιόδους. Έτσι και ο κάθε κρύσταλλος παίρνει μία "ανάσα" έπειτα από τη συμμετοχή του στην προσωπική μου θεραπεία αλλά και τη συμπαράσταση σε μία απαιτητική κατάσταση που μπορεί να διαρκεί καιρό.

Σχόλια